A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Specialist comunicare | Evenimente recente | ApaSan
 
 • Elevii a 7 institutii scolare din raionul Cahul beneficiaza de facilitati sanitare de tip Ecosan
 • Condițiile de activitate din șapte instituții școlare din raionul Cahul au fost îmbunătățire considerabil. S-a renunțat la facilitățile sanitare de tip latrină, amplasate în curtea școlii și la care accesul se făcea cu greu în perioada rece.

  Noile facilitățile sanitare de tip Ecosan garantează un nivel mai înalt de protecție a mediului; datorită principiului lor de funcționare ele prezintă o soluție care răspunde necesităților de protecții a mediului în zona rurală.

  Toaletele de tip Ecosan au la bază colectarea separată a excrețiilor și evitarea amestecului urinei cu masele fecale. Separare urinei de masele fecale asigură posibilitatea refolosirii reziduurilor umane după o perioadă de retenție în calitate de fertilizanți organici în agricultură.

  Avantajele toaletei Ecosan presupun evitarea răspândirii agenților patogeni, costuri reduse pentru procesele de tratare a substanțelor reziduale, ne răspândirea mirosurilor urâte, gradul de confort obținut prin încălzirea clădirilor, disponibilitatea lavoarelor și a apei pentru spălarea mâinilor.

  Procesul de implementare a fost susținut de Consiliul Raional Cahul și Direcția Învățământ Tineret și Sport Cahul, contribuția autorităților constituind 150,000 MDL (20% din costuri) pentru fiecare instituției școlară.

  Facilitățile sanitare de tip Ecosan aduc și o schimbare de comportament, iar informația desper utilizarea și întreținerea acestora este preluată și transmisă utilizatorilor de către semenii lor.

  Instituţii şcolare beneficiare:

  1. Liceul „N.Iorga”, Burlacu
  2. Liceul „M. Sadoveanu”, Giurgiuleşti
  3. Liceul „I. Creangă”, Zîrneşti
  4. Liceul „M. Eminescu”, Slobozia Mare
  5. Gimnaziul „A Mateevici”, Manta
  6. Gimnaziul „Ştefan cel Mare”, Pelinei
  7. Liceul „V. Corolenco”, Moscovei